Şezătorile iernii, acţiuni culturale organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani au continuat duminică 17 februarie 2019 cu şezătoarea de la Vlădeni.

De această dată, şezătoarea a fost o adevărată poveste a ritmului şi ritualurilor vieţii trăite la sat, o poveste a momentelor cheie din viaţa omului, dar şi o poveste a momentelor cheie ale vieţii comunităţii săteşti. Şezătoarea s-a desfăşurat în curtea bisericii cu hramul “Înălţarea Domnului” din Vlădeni, în Casa praznicală.

Faptul că această manifestare culturală s-a desfăşurat în curtea bisericii este o mărturie a unităţii dintre credinţă şi cultură, cei doi stâlpi de susţinere ai identităţii unei naţii.

          Evident că unul dintre românii adevăraţi din Vlădeni, preocupat foarte mult de organizare a fost chiar preotul bisericii din sat, părintele Claudiu Constantin Oniciuc. Cu har şi multă apropiere de oamenii din sat, părintele Oniciuc a ţinut pe tot parcursul şezătorii o adevărată lecţie despre religie şi spiritualitate, a evocat şi a descris, dar a şi explicat momentele cheie ale vieţii omului şi ale vieţii comunităţii –  naşterea, căsătoria, moartea, Învierea Domnului şi Naşterea Domnului.

Şezătoarea a fost moderată de doamna Onica Daniela Podariu, învăţătoare în sat,  împreună cu domnul Costinel Leonte, maestrul coregraf care a realizat scenariul, regia, programul de jocuri populare tradiţionale şi a făcut de altfel şi o demonstraţie de joc popular, dansând împreună cu tinerii şi copiii.

 Aceşti doi români cu dragoste de cultură, de tradiţii, de copii şi de tot ce înseamnă istorie a culturii neamului au realizat impreună cu tinerii, copiii, gospodinele şi gospodarii din sat, un adevărat regal al tradiţiilor populare moştenite, transmise şi promovate acolo la Vlădeni, care a durat ore întregi.

Ştefan Podariu, functionar al primăriei, soţul doamnei Onica Daniela Podariu a făcut treburi care au însemnat multă alergătură. A adunat din sat tot ce a trebuit pentru a împodobi casa în care s-a desfăşurat şezătoarea, şi a fost o frumuseţe, încăperea fiind îmbrăcată minunat cu toate lucrurile muncite de gospodine. Li s-a alăturat ajutând foarte mult la organizare şi administratorul public al localităţii, domnul Voicu Murariu.

Personajele centrale ale şezătorii au fost cei care preiau obiceiurile şi tradiţiile, copiii şi tinerii din sat, membri ai Grupului folcloric “Muguraşii” şi ai Ansamblului folcloric “Polcuţa”, care au încântat asistenţa şi au făcut ziua absolut minunată  demonstrând că nu vor lăsa uitării tradiţiile primite de la părinţi şi bunici. Costinel Leonte, maestrul coregraf care a făcut din jocul popular o pasiune, dar şi un mod de a trăi este artizanul formării şi îndrumării acestor copii şi tineri în tainele jocului popular tradiţional.

Aşa cum spuneam, gospodinele din sat au arătat şi explicat arta ţesutului, torsului, cusutului, împletitului, gătitului, încondeiatul ouălor – aici fiind cele mai talentate chiar fetele din sat.  Doamna Hareta Axinte, învăţătoare, a depănat amintiri de când fetele ieşeau la joc în sat însoţite de mame iar moderatorii au vorbit despre numeroase momente frumoase din viaţa oamenilor de la sat.

 Este de menţionat faptul că la această şezătoare, managerul CJCPCT, doamna Cornelia Ciobanu, a fost deopotrivă gazdă primitoare şi implicată în organizarea minuţioasă a evenimentului, fiind fiică a satului de peste 35 de ani, şi oaspete, luând în calcul calitatea oficială.

Ca de obicei, şezătoarea a avut şi momentul prelegerii pe teme de educaţie, un îndemn spre iubirea pentru cultură, spre căutarea adevărului prin spiritualitate şi spre găsirea luminii prin educaţie, moment susţinut de Elena Pricopie.

 

Elena Pricopie –  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani